REGIONY | Obce | MÍSTNÍ STRÁNKY | Firmy | Restaurace | Ubytování |
Možná se vedení města inspirovalo návrhy pilotního ročníku participativního rozpočtu (PaR), kde o realizaci bojovala i proměna místa na sídlišti, jejíž součástí měl být právě zděný gril.
Na konci dubna již však město pojmenovalo po instalaci vybrané griloviště v parku jako "ohniště s grilem".
Všichni vítáme další možnost využití veřejného prostoru, které ve Dvoře Králové tolik chybí. Je vlastně jedno, jestli jde o ohniště, griloviště nebo "piknikové centrum", jak je v zápise z rady města nový nápad na zvelebení veřejného prostoru nazván. Sám čas ukáže, zda lidé zvolené místo a typ ohniště přijmou a budou využívat.
Dala se však pravděpodobnost úspěchu toho nápadu zvýšit tím, že město pojme fungování veřejného prostoru koncepčně a bude naslouchat radám městského architekta. Nikoho jiného se totiž neptalo: odborná komise rady města byla z diskuse zcela vynechána.
S vytvořením tzv. piknikového centra ve spodní části parku Schulzovy sady souhlasila rada města na své schůzi 8. března 2022. Tuto lokalitu doporučil i městský architekt. Spodní část parku je však široký pojem, zvolena byla blízkost křižovatky cestiček v parku.
Park Schulzovy sady je příjemným místem pro relaxaci i sport a zázemí pro piknik/grilování zde chybí. Lidé a komunity skutečně v parku vysedávají, pořádají pikniky, koncerty - udržované travnaté plochy v parku k posezení na dece vyzývají. Otázkou je, zda by si někdo skutečně na piknik sedl do blízkosti hlavního vstupu do parku, do místa křížení všech cest, nejblíže centru města. Přesně tam je nové ohniště s grilem totiž umístěno. Hlavní roli při výběru mohla hrát vzdálenost od nejbližšího parkoviště.
Než se utratí velké peníze za nákup a umístění griloviště, může se vhodné místo “vysedět” něčím méně náročným: třeba jen oficiálně prohlášeným a připraveným piknikovým místem nebo klasičtějším ohništěm. Čemu a komu má takové ohniště skutečně sloužit? Vracíme se tedy k zadání, které je nejdůležitějším vstupním prvkem úspěšnosti projektu.
Podoba zvoleného ohniště u některých občanů evokovala krematorium, olympijský oheň nebo pohádku o 12 měsíčkách. Kulatý tvar však opět mohl vzejít opět z myšlenky návrhu PaR, ve kterém ve veřejném prostoru jeden navrhovatel požadoval takové sezení, aby na sebe lidé viděli. Nejvíce je kritizován fakt, že ve zvoleném typu zcela chybí klasický stůl. Předpokládáme, že je možné ho spolu s “košem” na dříví časem přidat/dokoupit.
Město utratilo za nové ohniště s grilem necelých 335 tisíc Kč včetně DPH, když si vybralo model od společnosti CITYZEN LIVING, s. r. o., z Brandýsa nad Labem. Výběr nediskutovalo ani s městským architektem, ani s členy architektonicko-urbanistické komise. Pokud vedení vybíralo z katalogu pouze jednou výrobce, tak zrovna tento nabízí i jiné typy grilovišť a to včetně těch, které se v mimosezónu z veřejného prostoru uklízejí a zazimují. Možná jste je zahlédli v pražské Stromovce. V případě, že nové “griloviště” je zkušební, je otázkou, proč město nezvolilo tuto podobu, které navíc nechybí skutečný stůl. Vyřešila by se tak diskuse nad výběrem ideálního umístění: to by se mohlo měnit a postupně zkoušet na různých lokalitách.
Užívání grilu je zcela volné, není nutné a ani možné si jej rezervovat. Obsluhu grilu smí provádět pouze dospělé osoby starší 18 let. Během topení nesmí být hořlavý nábytek a jiné zařízení ve větší blízkosti ohniště než 150 cm. Roztopený gril se nesmí hasit vodou, oheň se nechává přirozeně uvnitř grilu dohořet. Na tyto praktické skutečnosti upozorňují cedule, které jsou nalepené na zadní část betonového odpadkového koše.
Zařízení je určeno pro spalování dřeva a dřevěného uhlí. Dřevo bude, dle vyjádření města, průběžně doplňováno. I když vlastně není kam jej dávat: chybí dřevník nebo zastřešený koš na dřevo. Před letošními čarodějnicemi, tedy těsně po instalaci, byla na místo dovezena menší zásoba dřeva a uložena ke stromu poblíž griloviště. Záruku dostatečného množství dřeva na místě však nemá nikdo, takže je vhodné buď situaci předem zjistit nebo si vzít vhodné palivo s sebou.
Možná nejbolavějším místem bude čištění tzv. ofyru, tedy samotného límce na grilování z kotlové oceli. Zde se nejvíce projeví odpovědnost občanů za užívání sdílené věci.
Ofyr se může čistit od nánosů a připečených částí pouze oškrabáním ocelovou špachtlí a potřením tenkou vrstvou rostlinného oleje na vaření. Čištění je snadnější, pokud je rozpálený, takže ideálně by to měl udělat ten, kdo právě griloviště užívá.
Pokud dojde k zreznutí plochy pro grilování, je třeba ji obrousit smirkovým papírem, otřít, zbavit prachu z broušení a znovu naimpregnovat rostlinným olejem. Ten se při dalším užití vypálí a připraví povrch na další přípravu pokrmů. Kdo bude mít případně tuhle údržbu na starosti? Bude se spoléhat na zodpovědné občany? Technické služby města mají na starosti "jen" běžný úklid zahrnující svoz odpadků, případně vyvezení popela.
Součástí ohniště je vkusný odpadkový koš ze stejného materiálu jako základ ohniště a sezení: z betonu. Horní část je určena kuřákům a skutečně dle počtu odhozených špačků zde postávají či vysedávají pravidelně. Otázkou je kapacita odpadové části, která byla den po čarodějnicích zaplněna, aniž by bylo ohniště hojně používáno. Město doporučuje uživatelům ohniště využívat kontejnery na tříděný odpad, které se nacházejí několik desítek metrů od griloviště, např. u školy ZŠ Schulzovy sady.
Shrnutí pro uživatele
Kromě jídla si v případě grilování přineste ocelovou špachtli a rostlinný olej, ideálně také svůj pytel na odpadky a kempinkový stolek. Zásoby dřeva na místě je nutné předem zkontrolovat, případně se pojistit vlastními zásobami. Počítejte s tím, že kolemjdoucím lidem budete na očích.
Zpětná vazba pro zadavatele
Nový prvek ve veřejném prostoru je výzvou komunikace s laickou i odbornou veřejností a respektování jejich potřeb, znalostí a zkušeností.
Opět byla promarněna - ke škodě města i občanů. Doufejme, že nadšení lidí z jediné možnosti grilování ve městě přehluší všechny nedostatky.
Kateřina Sekyrková
Spolek pro Dvorek
|
Vaše komentáře |