Vyhledej
Královédvorsko > Co se děje > festivaly

Festival Theatrum Kuks začal fermentací: Barokní bublatorium s ochutnávkou bude v poustevně

Inzerce / 16.08.2023, Kuks
ZKVAS KUKS! aneb Barokní bublatorium je název rezidence tří ikon české fermentační scény v rámci tradiční srpnového multižánrového festivalu Theatrum Kuks. Co všechno se na Kuksu dá zkvasit? To budou moci vidět, poznat i ochutnat diváci festivalu v Bublatoriu (poustevně) za Rentzovým muzeem.


Kvašení na Kuksu

Magda Jotes, Lenka Kubelová a Zuzana Ouhrabková, podepsané pod projekty Fermentujeme, Velké kvašení a Zkvašeno, ještě před začátkem festivalu v Kuksu posbíraly téměř vše, co jde zkvasit. V Bublatoriu - poustevně za Rentzovým muzeem - tak bude postupně prokvášet vše, co jde ze Šporkova panství využít. Do fermentování se zapojí i místní obyvatelé. 

Autorky rezidence budou své postupy a výstupy ochotně představovat průběžně - včetně ochutnávek. V pátek 25. srpna ve 13 hodin pak v bublatoriu za Rentzovým muzeem barokního tisku proběhne Barokování, kde se dozvíte vše, co vás o fermentování zajímá, a budete moci ochutnat, co už vykvasilo…

Co všechno se na Kuksu dá zkvasit? 

A co z toho nejspíše používali Milosrdní bratři v Lékárně u granátového jablka, jak to chutnalo a vonělo? V bublatoriu vystupují miliardy přátelských bakterií a kvasinek a určitě i spousta švestek. Ve sklepeních hospitálu osidlují uložený ocet pravé barokní acetobactery, nadšené propagátorky kvašení namíchaly z devatera svatojánských bylin oxymel tak, jak ho připravovali už staří Římané. „No vážně, doložené to máme od Plinia staršího,“ vysvětluje Zuzka. „Pak se oxymel udržel jako léčivo do raného novověku. A teď se díky na důkazech založené medicíně zjišťuje, že to vlastně vůbec není marný způsob extrakce bylin. A hlavně je z toho velmi chutný sirup,“ dodává zakladatelka Zkvašeno.cz. 

Napít se vykvašených nápojů budete moci nejen v bublatoriu, ale i ve festivalovém baru.




Lenka Kubelová

Výtvarnice, nakladatelská redaktorka či překladatelka (kromě Kokoliova ateliéru grafiky na AVU vystudovala i filologii FF UK) se před lety začala zajímat o spolupráci s mikroby a mimo jiné založila Velké kvašení.

Magda Jotes

Zakladatelka FB stránky Fermentujeme. Kreativní duše, která své nápady ztvárňuje občas na plátně, ale především ve sklenicích. Neustále zkoumá a objevuje nové chuťové dimenze, díky kterým umožňuje rozšiřovat obzory zpracovávání darů přírody!


Zuzana Ouhrabková

Před lety začala psát blog Zkvašeno a nějak se to chytlo, zároveň už tradičně jezdí na Theatrum Kuks a nevyhnutelně to dospělo do bodu, kdy je potřeba tyto záliby propojit. 



Související články
Tradiční festival nabízí netradiční výlet: storytellingový autobus do nebes (čtvrtek 24. srpna)
Kuks v roce 2023 opět ožil novým barokem: diváky oslnil mim Vizváry i národopisný soubor Kohoutek
Vaše komentáře

Přečteno 418x
 
12.12.2024 - V sobotu 14. prosince pořádá v lesích kolem vrcholů Zvičiny, Kozla a Perné Myslivecký spolek Zvičina hon. Do lesa a na louky nad Dolní Brusnicí a Bílou Třemešnou doporučujeme proto v tento den nevycházet.
19.11.2024 - Do 22. listopadu 2024 je hlášena výluka na trati v úseku Hradec Králové hl. n. - Jaroměř, kde je zavedena náhradní autobusová doprava. Autobus nahrazující rychlík směr Hradec Králové vyjíždí již ze Dvora Králové.

Volná pracovní místa
Kuchař ve školní jídelně (Bílá Třemešná)


Školní psycholog (ZŠ Schulzovy sady)

Učitel pro I. stupeň ZŠ (ZŠ Bílá Třemešná)

Učitel matematiky pro II. stupeň ZŠ 

Terénní pečovatel/ka (Diakonie ČCE)


Kalendář akcí